Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

H Google τιμά τους μεγάλους παραμυθάδες, τους αδερφούς Γκριμ!


Με το αγαπημένο Google Doodle, ίσως το μεγαλύτερο που έχει φτιάξει, η Google αφηγείται την «Κοκκινοσκουφίτσα», μια από τις πιο γνωστές ιστορίες των αδερφών Γκριμ και ίσως το πιο γνωστό παραμύθι του κόσμου.

Σημερα στην πρωτη σελιδα της Google μπορειτε να διαβάσετε την Κοκκινοσκουφιτσα! Η Google τιμα τους αδερφους Γκριμ με αφορμη την 200η επετειο από την πρωτη εκδοση των παραμυθιων τους!

Οι αδελφοί Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ ήταν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών που γεννήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και στις 24 Φεβρουαρίου του 1786 αντίστοιχα στο Χάναου της Γερμανίας.

Οι Γκριμ ήταν συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών, στα οποία ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ έδωσε λογοτεχνική μορφή και τα προσάρμοσε για παιδιά. Άρχισαν να συλλέγουν παραμύθια γύρω στο 1807, μια περίοδο που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για παρόμοια έργα, καθώς μεταξύ του 1805 και του 1809 οι Λούντβιχ Άχιμ φον Άρνιμ και Κλέμενς Μπρεντάνο είχαν κυκλοφορήσει μία συλλογή με παραδοσιακά ποιήματα, ενώ περίπου έναν αιώνα πριν ο Γάλλος Σαρλ Περώ είχε εκδώσει και αυτός μια συλλογή με παραμύθια («Contes de ma mere l' oye», 1697).

Τον πρώτο τόμο παραμυθιών τον εξέδωσαν το 1812. Ο τόμος, υπό το όνομα «Kinder - und Hausmärchen» (Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια), περιείχε 86 ιστορίες. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814.

Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Ο Βασιλιάς Βάτραχος, Κουτσοκαλιγέρης, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Ο γενναίος ραφτάκος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα, Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια, Αδελφός και Αδελφή και άλλα.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

«Στη Βουνοπλαγι​ά της Χαράς» της Κατερίνας Παπαφράγκο​υ

«Στη Βουνοπλαγιά της Χαράς» της Κατερίνας Παπαφράγκου είναι το καινούριο εικονογραφημένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι που απελευθερώθηκε μόλις πριν λίγο από τις Εκδόσεις Σαΐτα! Ένα παραμύθι για την αξία της φιλίας και το σεβασμό που όλοι οφείλουμε στο περιβάλλον.



 
Εικονογράφηση-Εξώφυλλο: Ερμιόνη Κοντολαιμάκη
 
Σύντομη περίληψη
Σε μια βουνοπλαγιά μακριά από τη φασαρία της πόλης, τα έλατα μιλάνε, κάνουν φίλους τους τα ζώα και γλεντάνε. Εκεί κάπου ψηλά στέκεται όμορφο κι ένα έλατο, ο Αστρένιος, που λαμπυρίζει τη νύχτα σαν αστέρι. Έχει φίλους του τα δέντρα αλλά και τα υπόλοιπα ζωάκια του δάσους και κάθε βράδυ μαζεύονται όλοι μαζί και χαίρονται να διασκεδάζουν ο ένας πλάι στον άλλο. Μέχρι που ένας κότσυφας προμηνύει τα Χριστούγεννα. Τα έλατα γνωρίζουν τη συνήθεια των ανθρώπων να τα κόβουν για να τα στολίσουν και τρέμουν στην ιδέα.
Μακριά από τη βουνοπλαγιά, σε ένα έρημο παγωμένο ξέφωτο, μένει μόνο του ένα άλλο μοναχικό έλατο με κορμό σαν χοντρό κούτσουρο, ο Μαΐστρο. Είναι εκεί μέρα και νύχτα και παρατηρεί παγωμένο τον Αστρένιο να χαίρεται με τους φίλους του στη χαρούμενη βουνοπλαγιά. Μέχρι που η ζήλεια του θολώνει τη σκέψη και αποφασίζει να του κάνει κακό. Ένας ξυλοκόπος τότε βρίσκεται στο δρόμο του και γίνεται η αίτια να κινδυνεύσει πολύ ο Αστρένιος. Όμως στο τέλος, ένα όνειρο και η τύχη κάνει τα δυο έλατα να αγαπηθούν και να γίνουν παντοτινοί φίλοι στην αλυσίδα της φύσης. Ένα παραμύθι που μιλάει για τη φιλία και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
 
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το ψηφιακό βιβλίο από τη διεύθυνση http://www.saitapublications.gr/2012/12/ebook.12.html(σε μορφή .pdf) ή να το διαβάσετε σε μορφή εικονικού βιβλίου, χωρίς να κατεβάσετε το αρχείο, μέσω της διεύθυνσης: http://issuu.com/saita.publications/docs/sti_bounoplagia_tis_charas ή απλά να πατήσετε παρακάτω: (έξοδος με esc)


Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του» από την Ευρυδίκη Αμανατίδου, Εκδόσεις Σαΐτα.


Ο σκανταλιάρης ήλιος Λάμπης είναι «ο ήλιος που έχασε το δρόμο του». Διαβάστε την ιστορία του που ξεκίνησε το ελεύθερο ταξίδι της από τις Εκδόσεις Σαΐτα και σκεφτείτε για τη χρησιμότητα που έχει το κάθε τι και η δύναμη της αλληλοβοήθειας. Aπό την Ευρυδίκη Αμανατίδου με εικονογράφηση της Ευγενίας Παπαϊωάννου.
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το ψηφιακό βιβλίο από τη διεύθυνση http://www.saitapublications.gr/2012/11/ebook.8.html(σε μορφή .pdf), να το διαβάσετε σε μορφή εικονικού βιβλίου, χωρίς να κατεβάσετε το αρχείο, μέσω της διεύθυνσης:http://www.issuu.com/saita.publications/docs/lampis ή απλά πατώντας παρακάτω: (esc για έξοδο)

"Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεν​να" από την Ευρυδίκη Αμανατίδου (εκδ. Σαΐτα). Διαβάστε το εδώ δωρεάν



Πώς είναι να ζεις σε μία γκρίζα και σιωπηλή πολιτεία; Πώς γίνεται οι μόνες παιδικές φωνές που ακούγονται να βγαίνουν μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης; Πού πήγαν τα Χριστούγεννα; Ποιος θα τα φέρει πίσω; Βρείτε τις απαντήσεις στο εικονογραφημένο παραμύθι «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» της Ευρυδίκης Αμανατίδου  από τις Εκδόσεις Σαΐτα!
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το ψηφιακό βιβλίο από τη διεύθυνση http://www.saitapublications.gr/2012/11/ebook.7.html (σε μορφή .pdf) ή πατώντας παρακάτω (μπορείτε να κάνετε και μεγέθυνση πλήρους σελίδας, έξοδος με Esc)